Czasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała czerwona papryka
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 cebula
- 1 mała żółta cukinia
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- 1 opakowanie makaronu
- oliwa
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Filet umyć, osuszyć, usunąć kostki i tłuszcz. Posiekać połowę ziół, doprawić solą i pieprzem – obtoczyć w tym fileta natłuszczonego lekko oliwą. Ugotować na parze.
Cebulę i cukinię pokroić w pół talarki. Podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pobrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory w puszce). Dusić przez jakiś czas, aż warzywa trochę zmiękną, wlać wino i pozwolić by trochę odparowało. Dodać ugotowanego i pokrojonego w paski kurczaka. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać z makaronem.